Să facem cunoştinţă cu săpunurile Qubes & Bubbles

Săpunurile Qubes & Bubbles sunt fabricate folosind ingrediente (uleiuri, arome, coloranți, etc.) naturale. Există săpunuri care conțin bucăți de petale de flori, fructe, lapte, condimente sau chiar bucăți de ciocolată.    
Săpunurile se realizează folosind una dintre următoarele metode:

  • Metoda "la rece" (cold process). Săpunul este fabricat integral (de la zero) prin metode manuale. În primul pas o bază pentru săpun bazică se diluează în apă. Acesta va fi ingredientul principal al săpunului. Baza diluată în apă se va amesteca mai târziu cu o combinație de uleiuri vegetale, rezultând astfel săpunul și glicerina (am să revin asupra acestui aspect puţin mai târziu). Caracteristicile uleiurilor folosite (ulei de măsline virgin, ulei din sâmbure de struguri, ulei de avocado, ulei de rapiță, ulei de soia, ulei din târâțe de orez, unt de shea, unt de cacao, unt de cocos, etc.) determină caracteristicile săpunului: duritatea, spuma pe care o va produce, cât de cremoasa va fi, cum acționează asupra pielii, etc. După turnarea în forme, săpunul fabricat cu această metodă trebuie lăsat la uscat între 4 și 6 săptămâni, până când PH-ul acestuia va ajunge în jurul valorii 7-9. Acesta este intervalul recomandat pentru produsele de curățare a pielii.
  • Metoda M&P (melt & pour). În cazul acestei metode se folosește o bază de săpun gata preparată, la care se adaugă culori, arome, unturi și uleiuri esențiale. După ce săpunurile preparate cu această metodă sunt turnate în diferite forme, ele pot fi folosite in timp relativ scurt, doar după câteva ore. 

Dacă la auzul expresiilor “săpun natural” sau “săpun de casă” vă aduceți aminte de săpunul buncii (fiert în gradină din grăsime de origine animală și ulei uzat), nu vă îngrijorați, săpunurile Qubes & Bubbles sunt diferite. Ele nu se fierb, ci se prepară la aproximativ 38 de grade Celsius, din uleiuri presate la rece si cu uleiuri esențiale pentru aromatizare.

Săpunurile Qubes & Bubbles nu conțin SLES (Sodium Laureth Sulfate), o substanță chimică ieftină, care curăță foarte bine și produce multă spumă, dar poate cauza uscarea pielii. Acest ingredient se găsește în aproape toate tipurile de cosmetice: săpun, săpun lichid, spumant de baie, șampon, pastă de dinți, apă de gură, detergenți de vase sau detergenți de rufe.

Săpunurile Qubes & Bubbles nu conţin ulei de palmier. Uleiul de măsline, uleiul de cocos şi uleiul de palmier sunt considerate sfânta treime a săpunurilor. Folosind aceste 3 ingrediente veţi obţine nişte săpunuri perfecte. Uleiul de palmier conţine grăsimi saturate şi nesaturate, nu conţine cholesterol şi este foarte ieftin! Ştiaţi că din cauza cererii crescute, se defrişează şi incendiază paduri tropicale din Africa, Indonezia şi America de Sud pentru a face loc plantaţiilor de palmier? Din cauza acestor defrişări urangutanul (Sumatran orangutan) a ajuns pe lista animelor pe cale de dispariţie, distrugându-se habitatul lor natural şi anume pădurile tropicale. Vă recomand să vizualizaţi un filmuleţ, apăsând aici.

Săpunurile Qubes & Bubbles conţin glicerină? În loc să răspund cu un simplu DA, aş dori să detaliez puţin procesul chimic din spatele producerii săpunurilor. În momentul în care amestecăm substanța bazică diluată în apă cu uleiurile, începe o reacție chimică prin care se produce săpunul si glicerina. Glicerina este practic un efect secundar al saponificării uleiurilor. În consecință, absolut fiecare săpun conţine, sau mai bine zis ar trebui să conţină glicerină. Glicerina astfel obţinută este foarte preţioasă şi din acest motiv marile companii îl extrag din săpun, adăugând ulterior glicerină mai slabă calitativ. În momentul în care l-au adăugat la săpun, îl evidenţiază pe etichetă iar cumpărătorul are impresia că a cumpărat un produs super bun, săpun cu glicerină. Săpun cu glicerină este un fel de pleonasm :-). E ca și cum am spune “apă mineral cu conținut de dioxid de carbon”.

În rândul cunoştinţelor am observat că există o neclaritate cu privire la săpunurile cu glicerină. Personele cu care am discutat cred că săpunurile transparente sunt săpunuri cu glicerină si rămân surprinşi când văd săpnurile Qubes & Bubbles, care nu sunt transparente. Săpunurile transparente se fabrică adăugând alcool la compoziţie. Săpunurile transparente nu sunt săpunuri cu glicerină ci săpunuri la care s-a adăugat alcool.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Săpunuri de Crăciun - cod 201305

Praid Salt - cod 201505

Săpun hidratant cu avocado - cod 201301